Bouw van de Wolter Huisman

Jan van Urk nam contact op met Walter van Tiel, onze contact persoon bij de Europeesche Verzekeringsmaatschappij. Aan hem presenteerde hij het plan, kreeg prompt van hem hierop de vraag: “Wat kost dat?” Omzichtend werd er antwoord gegeven. Om en de nabij de
€. 30.000,00. De reactie van Walter van Tiel was enthousiast, hij vond het er schitterend uit zien en uiterst interessant. Op dat moment was de Europeesche Verzekeringsmaatschappij net  gestopt met een sponsoring project. Walter van Tiel zou het project, op het hoofdkantoor, gaan bespreken.

Bart Bijma.
Bart Bijma kwam te horen dat Jan van Urk met een nieuwe boot bezig was. Hij informeerde hierna en vroeg waar deze dan van gemaakt zou worden. Ook vroeg hij wat zo’n bootje dan zou gaan wegen.
Jan van Urk gaf aan dat de boot van strongplank zou gemaakt worden met een gewicht van zo’n 500 kilo. Waarop Bart de legendarische woorden zei: “Ben jij bed……! Dat gaan we toch zo niet doen”.
Bart had hier heel andere ideeën over, en gaf aan dat hij op bij Royal Huisman Shipyard, zou gaan informeren wat de mogelijkheden zoal niet waren. Een van de mensen waar hij dit plan mee wilde overleggen was Frank v.d. Velde. De composiet goeroe van Royal Huisman Shipyard. Zij maakten al masten, kozijnen, deuren, roeren, luiken en andere onderdelen voor jachten en kruisers van het koolstof vezel. Het is heel licht, zeer sterk maar ook duur. Toch hadden zij nog nooit een bootje van dit materiaal gebouwd. Een heel andere vraag was of ze wel mee wilden werken aan dit unieke project?

Ook Frank v/d Velde en zijn team werden enthousiast. Dit was een mooie gelegenheid om een sloep van het nieuwste en lichtste materiaal te gaan bouwen.
Deze mensen weten precies waar ze het over hebben en zo werd het kosten plaatje al gauw duidelijk. €. 40.000,00! Een stuk duurder dan er was beraamd maar dan had je wel een super moderne sloep van het allernieuwste materiaal. Composiet is het materiaal van de toekomst. Een sloep die er nog niet is en in principe zijn tijd ver vooruit is.
 
Deze nieuwe calculatie gegevens werden met de Europeesche Verzekeringsmaatschappij doorgenomen. Er werd een vervolg afspraak gemaakt om eens een kijkje te nemen bij Royal Huisman Shipyard. Zo kon men kennis maken met de mensen die met dit unieke materiaal werkten. Kortom er werd alles uit de kast gehaald om groenlicht te krijgen en dat kwam er.
Er werden afspraken gemaakt om het project te doen slagen voor het beoogde bedrag. Er kon onder andere gebruikt gemaakt worden van apparatuur en machines tegen gereduceerde tarieven. Materialen zouden voor inkoopprijzen worden geleverd. Ook kon men op steun van de verschillende afdelingen van de werf rekenen. Zo werd er opdracht gegeven tot de bouw van een sloep waar de Europese Verzekeringsmaatschappij de hoofdsponsor van zou worden. Het project kreeg als naam “Orca“.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

80 + = twoeneighty

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.