Bouw van de Wolter Huisman

Dit ging als volgt:
Er wordt, om het gelijmde gedeelte, dubbelzijdig tape geplakt, hierover heen komt een stuk vacuümfolie met een aantal zuignippels. Hier wordt weer een vacuüm pomp op aangesloten.
Doordat de tape het plastic afdicht t.o.v. de mal, kan er op dit afgeplakte gedeelte een vacuüm ontstaan. Hierdoor wordt het schuim onder de folie met de druk van 1 kg per vierkante centimeter aangeperst. Dit werkt het beste. Het is “snel”en geeft een goed resultaat. Dit omdat het schuim een isolerende werking heeft en anders de warmte niet goed door het 1,5 cm dikke schuim heen kan dringen. Het enige nadeel is dat deze manier van verlijmen zwaarder is dan met een lijmlaag werken die van de rol af komt en die tussen het schuim en het composiet word gelamineerd.

Lamineren binnenkant.
Toen de hele romp aan de binnen kant was opgevuld met schuim kon de binnenkant met composiet gelamineerd worden. Er kwamen weer 3 lagen in met dezelfde opbouw als de buitenkant van de romp. Verder werden er nog een aantal verstevigings lagen aangebracht, 5 op de rand van de boorden en 3 op de “kielbalk” bestaande uit stroken composiet van 10 cm breed. Zo moest er 180 meter composiet worden uitgesneden en op elkaar worden geplakt.
Toen dit klaar was kon de mal weer geprepareerd worden voor de Quar cyclus om de romp in zijn geheel te bakken.

Generatoren.
Omdat er in de werkplaats voor de vacuüm pompen en de föhns niet voldoende stroom voor handen was moest er een stroomaggregaat komen. Als het bakproces wordt gestart moet de hele cyclus, van tijd en temperatuur, afgewerkt worden anders mislukt bakproces.
Er mag absoluut niets mis gaan met de stroomvoorziening en daarom werd er voor de zekerheid een tweede aggregaat neergezet. Als er bij Royal Huisman Shipyard een Quar cyclus is staat er ook een reserve aggregaat klaar zodat bij eventuele stroom uitval het proces door kan gaan. Bouwbedrijf Kaptein uit Urk stelde twee grote stroomaggregaten belangeloos ter beschikking die door de vrachtwagen van Willem Bakker Visserijartikelen bij de werkplaats in Vollenhove werden gebracht.
De voorzieningen waren geregeld.

Prepareren van de mal voor het bakken.
Het hele circus van scheurweefsel, plastic, viltdoek,  folies, slangen en pompen werd weer aangebracht. Dit werd weer gedaan door de specialisten van Royal Huisman Shipyard.
Eerst moest er weer gevacumeerd worden. Het stroom aggregaat draaide en de pompen werden gestart. Om de eerste grote hoeveelheid lucht er snel uit te krijgen werd een stofzuiger met een groot zuigvolume gebruikt. Daarna zogen de vacuümpompen de mal naar een onderdruk van 0,94 Bar. Tijdens het vacuümeren werd er continu gespeurd of er ergens lekjes waren. Dit werd dan snel gedicht om een zo hoog mogelijk vacuüm te krijgen.

Toen opeens een harde knal! De folie was ergens gescheurd! Na onderzoek bleek dat er in de punt van de boot de folie niet genoeg in de hoeken was geduwd. Er komt dan spanning op de folie te staan en met een luide knal scheurt het dan. Zo werd het weer eens duidelijk met hoeveel kracht er wordt gevacuümeerd. 1 kg per vierkante centimeter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− two = three

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.