Gewoon Doorgaan!

20 september 2006

Tijdens de wereldhavendagen in Rotterdam werd voor de 12e keer de Maasrace georganiseerd. Dit is een 16 kilometer lange race die de roei(st)ers over de drukke, door grote schepen bevarende, Maas voert.

 gtakel

Snel en vlot! Nu direct door naar het palaver.
 
 

gschippers

Abraham (L) stuurde de Maasrace voor het eerst en werd ingelicht door Tiemen die deze route al meerdere keren had gestuurd.

Vooral de plekken waar het minst stroom stond werden door Tiemen aangewezen.

Dit jaar was de Maasrace niet genomineerd voor het Nederlands Kampioenschap en dit was meteen te zien in het aantal deelnemers. 36 ploegen hadden de moeite genomen om naar een van de mooiste wedstrijden van Nederland te komen.

 
 

Met z’n allen wachten tot dat het verkeer werd stilgelegd.

 

 Vanuit de Jobshaven, bij de zeevaartschool werden de sloepen naar de Rijnhaven gesleept. Op het juiste moment wordt de Maas voor aantal minuten gestremd zodat de massale start kan plaats vinden. Die start is een waar spektakel! Bij geen enkele wedstrijd wordt er zo gestart. Alle sloepen die tegelijk weg willen, maar ondertussen met de riemen door elkaar heen roeien.

Voor de stuurman is het een start om gek van te worden en al gauw klinkt dan ook het commando; GEWOON DOORGAAN!

   Heb jij ook met hageslag?
Een minuut voor de start wordt er een vuurpijl afgeschoten, als deze gedoofd is dan klinkt het startschot. De Moby Dick lag vooraan en zat in een mooie positie. De Jan van den Berg lag in het midden van het slagveld en werd door de stroom een beetje naar achteren geschoven.
Het start schot klonk en weg was de Moby Dick. Er werd door sommige roeiers zo hard getrokken dat riemen uit de dollen vlogen. De snelle Moby Dick lag al gauw op kop en had de rest van de wedstrijd van niemand last meer.

De Jan van den Berg had het nog behoorlijk moeilijk om er tussenuit te komen. Na de start kropen de sloepen allemaal naar bakboord toe. De meiden van de Jan van den Berg lieten zich opjagen door de vele sloepen om zich heen. Het slag tempo lag veel te hoog pas na een half uur kwam er een beetje rust in de ploeg.

 

Het stuk richting de keer boei was met stroom tegen. De stuurmannen hadden van te voren de route besproken en zij zouden de sloepen zo dicht mogelijk langs de kade sturen. Hier was de stroom het mint sterk en dit scheelde meters ten opzicht van de andere sloepen.

Ondertussen was de Moby Dick al bij de keer boei. Men moet daar het vaar water oversteken. De Moby Dick moest tot ergernis van de bemanning wachten op een passerend binnenvaart schip, kostbare minuten werden hier verspeeld. Tel daar nog eens bij op dat zij door vakantie en werk met 9 heren en 2 dames roeiden dus met 1 roeier te weinig. Men zag als ware de bui al hangen.

   

 Onderweg was er veel te zien.Veel demonstratie’s waren er. En ook kon men deze schepen bekijken.

 
   
 De Jan van den Berg had nog 1 damesploeg voor hen. De Liefde lag de gehele wedstrijd al voor hen. Deze 6 dames roeiden of een leven er van af hing en zette alles op alles om voor te blijven.  
 

Richting de Leuvehaven kwam het aan op ware stuurmans kunst aan. In dit nauwe vaarwater kon men nauwelijks inhalen. Toch raakten hier de Anthony van Hoboken en de Lootsman met de riemen in elkaar. Dit gebeurde vlak voor de Jan van den Berg waar door deze moest afremmen. De zaak werd ontward en de jacht kon worden voort gezet.

De Moby Dick, die voorop lag, had op dit gedeelte had van niemand last en roeide vol aan door dit nauwe vaarwater. Het venijn zat hem in de staart. Het laatste gedeelte staat bekend om de verschillende stromen die voor een rare stukje water zorgen. Er ontstaat een golfslag die, zoals het lijkt, je van alle kanten bespringt. Toch komt dan het voordeel boven water van de trainingen bij slecht weer op het IJsselmeer. De roeiers van de Moby Dick gooiden hier er nog een schepje bovenop en de Jan van den Berg haalden de 6 dames van De Liefde in.  

Verbeten werd dit laatste stuk geroeid. De Moby Dick zette ondanks een incomplete bemanning, de snelste tijd neer van 1:26:19 neer maar ook de dames hadden de snelste tijd. Zij kwamen binnen op 1:44:04.

Deze tijden zorgden er voor dat de Moby Dick in de Hoofklasse B op een derde plek eindigden. Algemeen Klassement was het een 17e plek.

De dames worden in een niet al te sterk deelnemers veld eerste in de Hoofdklasse A en namen de wisselbeker hiervoor mee naar huis. In het Algemeen Klassement veroverden de dames ook een eerste plek.

    Wie zegt dat roeien voor softies is?  
Het resultaat is het enigste wat telt….    
 

……nou ja, het enigste!?

 

   
 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

60 − eightenfifty =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.